Zelený seznam
ZELENÝ
Zelená znamená jezte toho, kolik chcete. Můžete se do toho ponořit, aniž byste se starali o obsah sacharidů, jelikož všechny potraviny na tomto seznamu jsou doporučeny kvůli jednomu ze dvou důvodů.
Prvním důvodem je jejich nízký obsah sacharidů – mezi 0-5 g sacharidů na 100 g. Druhým důvodem je, že konzumované množství těchto potravin pravděpodobně neovlivní hubnutí. Posledním důvodem toho, proč se potravina vyskytne na tomto seznamu, je proto, že má nějaký další přínos pro zdraví.
Ovoce a zelenina
- artyčokové srdce (p)
- avokádo (p)
- brokolice (vp)
- cibule (p)
- citrony a limetky
- cukety
- cukrový hrášek (p)
- čekanka (p)
- česnek (p)
- fazole (zelené v luscích) (p)
- fazolové výhonky
- fenykl (p)
- houby
- chřest (p)
- jarní cibulka
- kadeřávek (p)
- květák (p)
- lilek (n)
- mangold (p)
- okra
- okurky
- olivy
- palmové srdce (p)
- papriky (všeho druhu) (n)
- pórek (p)
- rajčata (n)
- rebarbora
- rukola (p)
- růžičková kapusta (p)
- řapíkatý celer (p)
- ředkvičky (p)
- řeřicha (p)
- salát
- šalotka (p)
- špenát (p)
- tuřín
- tykev
- veškerá listová zelenina (špenát, zelí, salát…)
- zelí (p)
Nápoje
- bylinkové čaje bez kofeinu (s kousky skutečného ovoce a bylinek)
- ochucené vody podle receptů, které se řídí seznamy
- voda – perlivá nebo neperlivá
Bílkoviny
Z volného výběhu, v bio kvalitě a co nejpřírodnější
- vejce
- všechny druhy masa, drůbeže a zvěřiny
- všechny přírodně sušené masné výrobky (pancetta, parmská šunka, coppa, salám, klobása chorizo, biltong, jerky, atd.)
- všechny zvířecí vnitřnosti (velice doporučovány)
- všechny plody moře
- vývary
Koření a dochucovadla
- omáčka Tamari/přírodně fermentovaná sójová omáčka
- všechna dochucovadla, octy a koření jsou v pořádku, pokud neobsahují cukr, lepek, konzervační látky nebo rostlinné oleje
Na imunitu
- všechny domácí vývary a bujóny
- kokosový jogurt
- kokosový kefír
- kefírové máslo/sýr
- kimči
- kefír
- přírodně nakládaná zelenina
- kysané zelí
Tuky
- avokádový olej (nejlépe za studena lisovaný) (e)
- kokosový olej (e)
- jakékoli vyškvařené živočišné tuky (sádlo, lůj, kachní tuk, tuk ze slaniny)
- majonéza (bez konzervantů a rostlinných olejů)
- makadamiový olej (e)
- máslo nebo ghí
- olivový olej (extra panenský) (e)
- ořechové oleje (jako z podzemnice olejné, za předpokladu, že nejsou při exktrakci ani vaření zahřívány)
- pevné sýry jako čedar, ementál nebo gouda
- semínka (p)
- tvrdé sýry jako parmezán nebo pecorino
2019-09-01 @ 18:15
Co jsou ty písmena za potravinou? (P, VP, n)