Všechno, co potřebujete vědět o Bantingu
V dnešním světě nás ze všech stran obklopují různé diety a zdravé stravy. Pro normálního člověka je těžké se v nich zorientovat. Všichni chceme být zdraví, ale v hlavě si zdravou stravu spojujeme s nestravitelným jídlem. Když je pro nás něco zdravé, tak to ani nemůže být dobré. Že ano?
Pravda je ve skutečnosti jiná. Dokážete zhubnout a udržet si skvělé zdraví. A budete jíst potraviny a jídla, která vám budou neskutečně chutnat. Zdá se to neuvěřitelné? Tak čtěte dál.
CO JE VLASTNĚ BANTING NEBOLI LOW-CARB STRAVOVÁNÍ?
Jde o stravu s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuků. Bylo vědecky dokázáno, že strava s nízkým obsahem sacharidů pomáhá efektivně pálit tuk a zároveň odstranit řadu symptomů vyplývajících z metabolického syndromu, a to včetně vysokého tlaku, cukrovky 2. typu, obezity a jiných chronických onemocnění.
PRO KOHO JE BANTING/LOW-CARB URČEN?
Pro všechny lidi, kteří chtějí jíst skutečné jídlo bez držení diet. Pro všechny, kteří chtějí zlepšit své celkové zdraví a životní styl. A zejména pro ty, kteří potřebují:
– zhubnout
– zvrátit symptomy cukrovky 2. typu
– získat kontrolu nad hladinou cukru v krvi při cukrovce 1. typu
– vyléčit IBS (syndrom dráždivého tračníku)
– vyrovnat krevní tlak
– zredukovat akné
– zbavit se symptomů PCOS (syndrom polycystických vaječníků)
– vyléčit problémy s pálením žáhy
CO MŮŽETE OD TÉTO STRAVY OČEKÁVAT?
- více energie
- snížení (nebo úplné vymizení) chutí na sladké
- žádné hladovění
- snížení hmotnosti
- lepší výsledky glukózy a inzulinu v krvi
- zlepšení atletických výkonů
- zvýšení duševního soustředění
- lepší spací návyky
- o mnohem lepší zdraví v každém aspektu
CO TEDY JÍST A PÍT?
Banting/Low-carb strava je založena na příjmu vysokého obsahu zdravých tuků, mírného množství bílkovin a sníženého množství sacharidů. Jejím základem jsou zdravé tuky (olivový olej, kokosový olej, ghí, máslo, sádlo…), vejce, maso (hovězí, kuřecí, vepřové, jehněčí, telecí, ryby a mořské plody…), zelenina rostoucí nad zemí (brokolice, květák, paprika, rajčata, okurky, cuketa, lilek, zelí, salát, kapusta…), oříšky a plnotučné mléčné produkty.
Co si dát k pití? Pít byste měli hlavně vodu, neslazené čaje, kávu.
Pro lepší orientaci najdete v Revoluci v opravdovém jídle potraviny rozdělené podle obsahu sacharidů a obsahu živin i jejich přínosu do tří seznamů.
Zelený seznam – můžete toho sníst, kolik chcete
Oranžový seznam – dejte si, ale buďte opatrní
ČEMU SE VYHNOUT?
Vyhnout byste se měli hlavně průmyslově zpracovaným potravinám. Obsahují špatné tuky, jsou nacpané cukry a dalšími chemickými koktejly.
Jednoznačně byste měli vyřadit cukr (v jakékoli formě, tím máme na mysli i sirup z agáve, javorový sirup, med…) a vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem sacharidů. Které to jsou? Těstoviny, rýže, brambory, pečivo, většina ovoce. Různé čokolády, bonbony a sladké limonády snad ani nemusíme jmenovat.
Vyřadit byste měli i jakékoli semenné oleje (řepkový, slunečnicový, bavlníkový, margaríny…), sóju, kukuřici a umělá sladida.
Pro lepší orientaci najdete v Revoluci v opravdovém jídle Červený seznam potravin, kterým je třeba se vyhýbat. Ať už je to na základě jejich škodlivosti nebo vysokého obsahu sacharidů.
Červený seznam – potraviny, kterým je třeba se vyhnout
ROZŠÍŘENÉ STRAVOVACÍ MÝTY
Z tučných jídel se tloustne
Netloustne. Randomizované vědecké studie dokázaly pravý opak – totiž že i při konzumaci vysokého obsahu tuku dochází ke snížení tělesné hmotnosti.
Nasycené tuky způsobují kardiovaskulární onemocnění
Toto tvrzení vychází z špatně vědecky podložené teorie Ancela Keyse o „ucpání tepen“, která jednoduše není pravdivá.
Sacharidy jsou v těle potřebné
Sacharidy nepatří mezi esenciální živiny, neexistuje potřeba je přijímat ve stravě. V lidském těle slouží pouze jako zdroj energie. Pokud nejsou okamžitě spáleny, ukládají se buď ve formě glykogenu v játrech a svalech, nebo tuku v játrech a tukových buňkách.
Lidské tělo umí jako zdroj energie využít i tuky a bílkoviny. Ty mají oproti sacharidům v lidském těle i další funkce.
KDO BY MĚL NEJDŘÍVE KONZULTOVAT S LÉKAŘEM
Většina lidí se do této stravy může bez problémů vrhnout, ale při některých zdravotních problémech a situacích byste se měli pořádně připravit a případně změnu konzultovat s lékařem.
- Pokud máte cukrovku a berete léky.
- Pokud berete léky na snížení cholesterolu.
- Pokud berete léky na snížení vysokého tlaku.
- Pokud jste kojící matka.