Oranžový seznam
ORANŽOVÝ
Oranžová znamená zpomalte a dávejte si pozor. Oranžový seznam obsahuje jídla, která obsahují 6–25 g sacharidů na 100 g. Sledujte svůj příjem sacharidů, ale nebuďte jím posedlí, stále dosáhnete vynikajícího výsledku. Pokud chcete rychle hubnout, svůj příjem sacharidů budete potřebovat omezit, jak jen to půjde. Pro dosažení nejlepších výsledků zkuste omezit svůj příjem sacharidů na méně než 50 g (pokud možno 25 g) čistých sacharidů na den. Čisté sacharidy je číslo, které získáte po odečtení celkového množství vlákniny z celkového množství sacharidů.
Ořechy
množství v uzavřené dlani (2 lžíce)
- domácí nebo nezpracovaná ořechová másla bez cukru
- všechny syrové ořechy (p)
Mléčné výrobky
lepší jsou nepasterizované (¼ hrnku)
- měkké sýry jako mozzarella, feta a ricotta
- mléko
- náhražky mléka: mandlové mléko, kokosové mléko, rýžové mléko a konopné mléko
- plnotučné sýry jako brie, camembert, gorgonzola nebo roquefort
- sýr cottage, smetana, smetanový sýr, plnotučný jogurt (domácí je na prvním místě, komerčně vyráběný na druhém), kysaná smetana/crème fraîche
Ovoce a zelenina
maximálně půlku uzavřené dlaně
- ananas (e)
- batáty (p)
- bobule – angrešt, borůvky, jahody, maliny, ostružiny
- brukev tuřín
- celer
- červená a žlutá řepa
- dýně
- hrášek (hrách setý) (p)
- jicama
- kukuřice, baby kukuřice
- máslová dýně
- maniok
- mrkev (p)
- papája (e)
- pastinák
- plantejn
- špagetová dýně (p)
- taro
Nápoje
- čaj (s kofeinem)
- káva
Luštěniny
- arašídy (pouze syrové nebo ve slupce)
- cizrna (naklíčená nebo suchá)
- čočka (naklíčená nebo suchá)
- fazole (bílé, červené) (čerstvé nebo suché)
- vojtěška
- všechny luštěniny (nejlépe připravené tak, že je před vařením nebo klíčením namočíte)
Na imunitu
- kombucha
- vodní kefír
Ovoce a zelenina
- banány
- brambory (n)
- broskve a nektarinky
- edamame
- fíky (pouze čerstvé)
- granadilla
- granátové jablko
- guava
- hroznové víno
- hrušky
- chlebovník
- jablka (p)
- karambola
- kdoule
- kiwi
- kumquat
- liči
- lokvát
- mango
- meruňky
- pomeranče a mandarinky
- švestky
- tamarind (dužina)
- třešně
- vodní meloun
- žakie
2018-11-02 @ 14:25
Dobry den,
co prosim znamena p,e,n a pripadne ostatne pismena v zatvorek za potravinou?
Dakujem.
2018-11-09 @ 19:01
Dobrý den, Adame, vysvětlení je v poznámkách přímo na seznamech 🙂 Každopádně je to takhle:
(p) je značka pro probiotické potraviny nebo potraviny s vysokým obsahem vlákniny
(e) je značka pro potraviny s vysokým obsahem trávicích enzymů
(n) značí tzv. Night Shades, tedy zeleninu, která může být problematická pro lidi s IBS a problémy se zažíváním
A co se týče těch ostatních značek, jde o množství a jsou vypsané na začátku seznamu.
2019-01-15 @ 10:25
Dobrý den,
asi jsem na tom podobně jako Adam 🙂
Klíč k množství je dobrý, ale nevidím u potravin jeho použití.
Děkuji pěkně za odpověď Iva
2019-01-16 @ 00:49
Dobrý deň, Iva, množstvo je vždy na začiatku zoznamu. Napr, pri oranžovom: množství v uzavřené dlani (2 lžíce) alebo maximálně půlku uzavřené dlaně či podobne. Skúste pozrieť 🙂
2019-01-15 @ 14:50
Dobry den,mohu ,prosim,pouzit do jidla jedlou sodu?Dekuji.
2019-01-16 @ 00:45
Dobry den, urcite mozte – ak teda nemate na nu alergiu.
2019-08-11 @ 13:13
Dobrý den
prosím, pokud je uvedeno množství v přepočtu na „hrnek“, tak jak velký hrnek je tím myšlen? Hrnky mohou mír různý objem..
Také by mě zajímalo, jak je to s domácím čerstvým kozím sýrem a překapaným jogurtem – máme kozu a dělám čerstvé sýry a překapaný jogurt (tzv. „jogurtový sýr), ale nevím, zda spadají do zeleného nebo oranžového seznamu a pokud do oranžového, tak jak velké množství je optimální.
Děkuji.
2019-09-10 @ 21:41
Hrnek sa berie ako 300 ml. Syry su super, nepasterizovane este lepsie, ale s rozumom 🙂
2019-09-07 @ 14:07
Dobrý den, zelenive doma vyrobené smootie se nemá?
2019-09-10 @ 21:39
Ak do neho davate zeleninu zo zeleneho ci oranzoveho listu, ziaden problem.