Banting – kde začít?
Kdykoli začínáte s něčím novým, může se vám to ze začátku zdát jako velká nálož. I proto pro vás máme rady do začátku, které vám pomůžou se vydat tím správným směrem.
Pryč s nezdravým jídlem
Vaším úplně prvním krokem by mělo být zhodnocení toho, jaké potraviny teď máte doma. Bude potřeba, abyste si prošli lednici i svoje skříňky a špajz.
Klidně to berte jako součást úklidu a odstraňte cokoli, co už je dávno prošlé. Ale hlavně jděte po potravinách, která by vás tak akorát sváděly k tomu, abyste se nedrželi toho správného jídelníčku.
Jako první si projděte lednici – schovávají se v ní nějaké hotové omáčky? Margarín, nebo jiná náhražka másla, která se jako máslo sice tváří, ale neviděla ho ani z dálky? Sýrové pomazánky a různé jiné průmyslově zpracované pomazánky? Sojové mléko, nebo vlastně sójové cokoli?
Pokračujte ve skříňkách a ve špajzu. Všechny těstoviny, rýže, brambory, mouky, cukr… všechno dejte pryč. Pokud nechcete potraviny vyhazovat, dejte je někomu, kdo je spotřebuje. Trvanlivé výrobky můžete darovat třeba do blízkého azylového domu, nebo v rámci potravinové sbírky.
Zbavte se všeho průmyslově zpracovaného a sacharidy nacpaného jídla, rostlinných olejů a podobných potravin. Pokud potřebujete poradit s tím, co je vlastně špatně, podívejte se na Červený seznam. Bude vaším Gandalfem a provede vás na cestě Středozemí.
Abych tento krok celý shrnula, zkrátka a dobře se na začátek snažíte zbavit jakýchkoli pokušení. Na teď pro vás může být změna těžká a jakmile začne odvykačka, budete po sacharidech toužit. Pokud byste je měli doma a lehce na dosah, bylo by pro vás mnohem těžší jim odolat.
Pomozte si tedy tím, že se toho pokušení zbavíte. Spočítejte si, kolikrát jste měli na něco chuť a pokud to bylo doma, hned jste to do sebe naládovali. Jakmile jste si pro to ale nejdřív museli dojít do obchodu, šance na porcování už byla o kousek nižší.
Vzhůru na nákup
Jakmile máte doma vyčištěno a připraven prostor pro nové potraviny, je čas vydat se do obchodu a udělat si nové zásoby. Není třeba nakupovat na měsíc dopředu. Nejlepší je totiž jíst potraviny čerstvé.
Využijte svého Gandalfa v podobě potravin ze Zeleného a Oranžového seznamu. Najdete je tady. Vytiskněte si všechny seznamy a připněte si je na lednici. Tak je budete mít pořád na očích a budete vědět, co je dobré a co ne.
U potravin ze Zeleného seznamu se nemusíte kontrolovat, můžete jich sníst, kolik chcete. U těch z Oranžového si spíš dávejte pozor a berte je jako doplněk seznamu Zeleného.
Časem se sami naučíte rozpoznávat, kolik má která potravina sacharidů a budete už umět bez problémů nakupovat sami.
V podstatě se řiďte tím, že vaše strava by se měla skládat z čerstvé zeleniny, masa, vajec a zdravých tuků jako máslo, kokosový olej, ghí nebo sádlo. Doplněno trochou plnotučných mléčných produktů a ořechů, občas některé ovoce.
Nakupovací tip: Když jdete do obchodu, ty správné potraviny poznáte i pomocí jednoduchého pravidla. Vypadá to jako opravdová potravina? Tak například kuřecí nugetky. Vypadají jako kuře? Ne tak moc, že. Za to ale kuřecí prsa – vypadají jako kuře? Ano. Zkuste se tímhle základním krokem vždy řídit.
Protože čerstvé a zdravé potraviny v dnešní době většinou vyjdou dráž, zkuste zabránit jejich plýtvání. Všichni známe tu situaci, kdy si jako maniaci nakoupíme tunu potravin a máme s nimi velké plány, abychom je pak o čtrnáct dní později házeli do koše, protože jsme z nich nestihli nic uvařit.
Úplně nejlepší je to vzít z druhé strany. Sestavte si jídelníček – začněte pomalu, zkuste třeba na tři dny. Jakmile budete mít jídelníček, napište si seznam potravin, pro který si do obchodu půjdete. Můžete mimochodem využít náš vzor.
Systematičnost se v tomhle směru vyplácí. Jednak vám zabrání v tom, abyste si domů přinesli zbytečnosti a zapomněli na to hlavní, ale zároveň vám taky ušetří peníze. Budete totiž kupovat potraviny, které taky hned v následujících třech dnech spotřebujete.
Ze začátku si možná budete chtít dávat svačinky. Zvyk je železná košile. Já už dnes jím jen tři jídla denně a občas bych mohla jen dvě. Ale pamatuji si své začátky, kdy jsem si dělala i svačiny, protože jsem celá léta byla zvyklá na to, že pokud jsem nejedla třeba tři hodiny, začala jsem se klepat.
Tahle nepříjemnost mimochodem se změnou jídelníčku vymizela, i tak jsem si v rámci přechodu pořád svačinky dělala. Takže se nestyďte, pokud to tak budete mít taky.
A pokud jde o ty svačinky…
Příprava, příprava, příprava
Většina z nás sklouzne ke špatnému stravování kvůli jeho pohodlnosti a našemu nedostatku času. Ano, jakmile vás totiž přepadne hlad, ani náhodou se vám nechce začít vyrábět zdlouhavý recept. Chcete jíst hned.
I když jste se zbavili pokušení, můžete podniknout i další kroky, které zaručí, že vždycky sáhnete po tom správném jídle. Zkuste si všechno zjednodušit.
Prvním krokem je to, že když už vaříte nějaký recept, připravte si větší množství a zbytek si zamrazte. Budete tak mít hotové jídlo na dny, kdy není na vaření čas nebo nálada. Všichni takové máme, nebojte.
Druhým krokem je příprava potravin. Když jdete hledat něco v lednici, sáhnete třeba po sýru. Proč? Protože je to nejjednodušší. Nemusíte ho omývat, krájet… prostě si ho vezmete.
Říká se, že když neuspějete v plánování, plánujete neuspět. A je na tom něco pravdy. Připravte si tedy do lednice potraviny tak, abyste po nich mohli jen sáhnout a hned je použít – třeba si rychle dát dohromady salát, nebo ze začátku zahnat „mlsnou“.
Co se vám bude v lednici hodit?
- pečené kuře nebo jiné uvařené/upečené maso, které si můžete jen natrhat na kousky a použít na jakýkoli recept
- vařená vejce (u nás doma máme v lednici vždycky vařená vejce, je to ta nejlepší svačinka, ale můžete je využít i do různých receptů)
- omytá a nakrájená zelenina (salátové listy, brokolice, květák, cukety, rajčata)
- oříšky a semínka (mimochodem ano, oříšky i semínka byste měli skladovat v lednici)
- po domácku vyrobená majonéza nebo zálivka
My si většinou doma připravíme nakrájenou zeleninu – a protože moc rádi jíme zeleninu s cuketovým hummusem, tak nejdřív rychle na páře udělám květák a brokolici (je to kvůli získání sulforafanu a indol-3-carbinolu, já vím, pěkné názvy. Potřebujete vědět jen to, že jde o silné protirakovinové látky).
Zároveň máme vždy nakrájený řapíkatý celer – pokud si ze začátku chcete udělat svačinku, dejte si vejce, tučný čokoládový šejk, nebo třeba jako já řapíkatý celer s trochou mandlového másla.
Jakmile budete mít rychle na dosah ty správné potraviny, budete činit ty správné volby. I bez plánovaného jídelníčku vám pak stačí otevřít lednici, naházet si jednotlivé suroviny do misky, přidat majonézu a máte super salát k večeři. A nestrávili jste u jeho výroby skoro žádný čas.
Další možností je i plánování jídel. Pokud opravdu nestíháte v týdnu vařit, nebo jste pořád na cestě, zkuste popřemýšlet o přípravě dopředu. Můžete si třeba vyčlenit dva dny v týdnu (neděli a středu), kdy si večer uvaříte všechna jídla na další tři dny a připravíte si je do krabiček.
Tak se postaráte o to, že ani na cestách a venku nebudete sahat po nezdravých a pohodlných možnostech. Vy to správné jídlo už budete mít s sebou.
Tipy na závěr
Opakujte. Začínáte s novou stravou. Nechcete kupovat spoustu nových potravin a trávit hodiny vařením? Opakujte recepty. Já jsem například první týden jedla každé ráno Základní omeletu (Revoluce v opravdovém jídle, str. 100).
Pokud byste měli pocit, že vám daný pokrm leze na nervy, vyměňte ho. Pokud vám vyhovuje, omeleta je jednou z nejlepších snídaní.
Kupujte sezónní potraviny. Líbí se vám recept se špagetovou dýní, ale ta nikde nejde sehnat, jen super drahá v tom jednom zapadlém obchodě? Udělejte si radši něco z jiné zeleniny, která je zrovna dostupná.
Když budete nakupovat chytře, zvládnete i se zdravou stravou ušetřit. Zelenina je na tohle skvělý případ, kupujte kousky, když jsou zrovna v sezóně nebo v akci. Hodně ušetříte.
Nebičujte se. Nevydrželi jste to, nebo vás někdo přemluvil, ať si třeba dáte dort? A co. Začínáte a když se budete proklínat, nikam to nedotáhnete. Uvědomte si, že jste udělali chybu, stalo se… a pokračujte dál ve své snaze jíst zdravě.
Nejhorší, co totiž můžete udělat, je to klasické “no tak teď už je to stejně jedno”, které končí konzumací tuny čokolády.
Základní recepty
Abyste na začátku nebyli bezradní, můžete sahat do zásobárny základních receptů. Využívejte i zeleninu a maso, které máte nachystané v lednici. Z nich vždycky něco poskládáte.
Tady jsou tipy na naše nejoblíbenější recepty, na kterých můžete své stravování založit. Všechny recepty najdete v knize Revoluce v opravdovém jídle.
Snídaně
- Základní omeleta (str. 100)
- Oříškové muesli (str. 114) s řeckým jogurtem
- Uzená makrela s avokádem a citronem (str. 94)
Oběd
- Pečené kuře (str. 170) s květákovým pyré (str. 68)
- Lasagne (str. 146)
- Rychlé Trinchado na restované zelenince (str. 128)
Večeře
- Zelné rolky s hořčicí a uzenou šunkou (str. 156)
- Dušená hovězí žebírka (str. 136) s nakládanou zeleninou
- Crudités s cuketovým hummusem (str. 86)
2018-10-21 @ 15:17
Díky za rady..Knihu už mám je úžasná…a pre deti tú som objednala tiež…
2018-11-09 @ 18:56
Tak držíme palce a dobrou chuť! :))